Çanak Anten Montajı Nasıl Yapılır?

Uydu yayınlarının izlenebilmesi için alış anteni, LNB ve uydu alıcı cihazlar (receiver) kullanılmaktadır.
Yayınların sorunsuz izlenebilmesi ancak alış anteninin uyduya tam olarak odaklanması ile mümkün olabilir. Bu nedenle anten kurulumu mutlaka yeterli teknik bilgive donanıma sahip profesyonel servislere yaptırılmalıdır. Burada herhangi bir ekipman kullanmadan var olan uydu anteninin ayarının nasıl kontrol edilebileceği ve düzeltilebileceği açıklanacaktır. Alış anteni, azimuth (sağ-sol) veya elevasyon (yukarı-aşağı) doğrultularında hareket ettirilerek anten ayarı yapılır.

Alış anteninin ayarını yaparken uyduda bulunan zayıf bir yayın sinyalinin seviyesi dikkate alınır. Kumandanın info tuşuna basılarak kanalın sinyal seviyesi takip edilir. Belirtilen doğrultulardan birinde yapılan hareket sonucunda, o doğrultudaki en yüksek sinyal seviyesi bulunarak anten için ilgili doğrultudaki en uygun nokta belirlenir. Aynı işlem diğer doğrultu için de yapılarak, yine en yüksek seviye ve ilgili doğrultudaki en uygun nokta bulunur. Böylece alış anteni uyduya düzgünce yönlendirmiş olur. Bu ayarlamalar sırasında, her bir doğrultu için, anteni sabitlemek amacıyla kullanılan vidaların gevşetilmesi ve ayar sona erdiğinde elde edilen güçlü sinyal kaybedilmeden dikkatli bir biçimde sıkılması gerekmektedir.

Çanak Anten Nereye Takılmalı?

Montaj yapılacak yerin keşfi sırasında 3 şeye özellikle dikkat edilmelidir.

#1. Adım : Anten direğinin sağlam bir şekilde tespit edilebileceği bir zemin bulunması. (Beton platform, çatı terası, asansör makine dairesi üstü türü zeminler bu iş için özellikle uygun olmaktadır.) Sabit antenler için zeminin düşey veya yatay, hatta eğimli olması sorun değildir. Çelik dübel ankorajının uygun şekilde yapılabileceği tercihan beton zemin aranmalıdır. Böyle bir zemin bulunamaması halinde çelik konstrüksiyon veya betonarme olarak bu zemin hazırlanır. Kiremit çatılarda çatı mahyası anten montaj ayağı ve matkap girecek kadar kiremitler söküldükten, tahtalar kesilip açıldıktan sonra, ayak çatı tavan betonuna çelik dübeller ile monte edilir. Antenin ve direğinin büyüklüğüne göre 8-16mm arası çaplı dübeller kullanılır. Esnemesi olmayan ahşap konstrüksiyon üzerine veya balkon demirlerine de montaj yapılabilir.

#2. Adım : Montaj noktasının sözkonusu uydu azimut ve elevasyonunda gökyüzünü engelsiz görebilir durumda olması. ( Hareketli antenler için bu tüm sabit uyduların bulunduğu Clarke kuşağını görebilmesi demektir.) Ayrıca montaj noktasının yerel mikrodalga linklerinin veya kuvvetli manyetik alanların güzergahı üzerinde de bulunmamasına dikkat edilmelidir.

#3. Adım : Montaj noktasının servis ve ayar işlemleri sırasında, ya da daha sonra başka bir uyduya ayar değişikliği yapmak istendiğinde çanağın döndürülebilmesini veya LNB’ye elle erişilebilirliği engeller bir konumda olmaması. Çanağın mekanik olarak hasar görebileceği şiddetli rüzgarlar, atılan, uçuşan objeler, konaklayan iri kuşların güzergahında bulunmaması. Şiddetli is, kurum, çamur, böcek istilası, veya kimyasal kirlenmelere maruz kalınacak yerlerin seçilmemesi gerekir. Antenin görüş alanı önüne daha sonra geçebilecek konstrüksiyon, inşaat, veya büyüyen ağaçlar antenin çalışmasını engeller. Yıldırım çekebilen açık alanlarda özel tertibat gerekir. Ayrıca çanak anten güneş ışınlarını da LNB üzerine odakladığından güneşin öğlen saatlerinde tam da uydunun bulundugu pozisyondan geçtiği durumlarda oluşacak yüksek hararet LNB yi tahrip edebilir.

Kocaeli ve çevre ilçelerde kurulum ve montaj hizmetimiz olup.
Bütçenize uygun Çanak Anten tipleri için bizim ile irtibata geçiniz.

Çanak Anten Montaj ve Kurulumu

Hemen Arayın / 0538 845 71 17